1981. Vrachtschip “Miss Marietta”, roerschade.

Foto boven: De RDM kreeg opdracht voor het herstel van een roerschade aan het Griekse vrachtschip “Miss Marietta”.

“Miss Marietta” na forse handelingen weer op het rechte pad.
De afdeling Reparatie RDM verwierf de opdracht voor het herstel van een roerschade aan het Griekse vrachtschip “Miss Marietta” van 41.151 dwt. Het schip werd daartoe begin september 1981 opgenomen in dok 9. Het onderste gedeelte van het roer bleek geheel verdwenen te zijn. Na grondige inspectie van het resterende roergedeelte werd besloten een nieuw roergedeelte te maken en aan het oude gedeelte te monteren. 
Tevens werd een nieuwe onderpen met een gewicht van ongeveer vier ton met moer vervaardigd. Geen eenvoudige zaak. Het is een karwei dat de nodige voorzorgen vraagt. 
Het gietstuk werd vervangen door een samengesteld smeedstuk, dat in het nieuwe roergedeelte werd gelast en was voorzien van een ondermaats conisch gat. Hierdoor was het mogelijk om tijdens het uitkotteren van het smeedstuk en het afdraaien van het conische deel van de pintle de hartlijn met de roerkoning aan te houden. 
Vervolgens vond controle plaats van alle draagvlakken door middel van het zogenaamde blauwpassen. Ondertussen werd het gat in de hak, dat gecorrodeerd was, gestraald en voorzien van een nieuwe bronzen bus. Deze kreeg op zijn beurt een Celleron kunststof voering. 
De lasnaad tussen het oude en nieuwe roergedeelte is een 100 procent fotolas, terwijl ook U.S. onderzoek werd verricht aan andere belangrijke lassen van het roer. Tenslotte werd het totale roer inwendig grondig geconserveerd. 
Half oktober kon de “Miss Marietta” weer goed bestuurbaar de werf verlaten. 
(Bron: Nieuws van de RDM, december 1981) 

Omschrijving:
De afdeling Reparatie van de RDM verwierf in 1981 de opdracht voor het herstel van een roerschade aan het Griekse vrachtschip “Miss Marietta”. 

Artikelen:
– “Miss Marietta” na forse handelingen weer op het rechte pad, Nieuws van de RDM, december, blz 9: PB-1981-12.pdf

Bronnen:
– Artikelen hierboven.