Turbine-installatie, 1972, Amer-7 centrale.

Foto boven: De Amer centrale in Geertruidenberg.

Miljoenenopdracht van de PNEM. 
Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders op 21 mei maakte ir J. C. van Reenen een nieuwe miljoenenopdracht voor de RDM bekend. Van de N.V. Provinciale Noordbrabantsche Electriciteits Maatschappij te ‘s-Hertogenbosch (PNEM) ontving ons bedrijf dezer dagen namelijk de opdracht voor de levering van een indrukwekkende stoomturbine installatie van 400 MW. Deze is bestemd voor de zevende eenheid, waarmee de Amercentrale bij Geertruidenberg wordt uitgebreid. De Amercentrale voorziet vrijwel de gehele provincie Noord-Brabant van elektriciteit. 
De turbine installatie zal onder licentie van en in samenwerking met Brown Boveri & Cie worden gebouwd. Met het verkrijgen van deze order is een voorspelling van de raad van bestuur in het zojuist verschenen jaarverslag al gedeeltelijk uitgekomen. Daarin wordt namelijk gesteld, dat de Rijn-Schelde Groep in verband met het sterk toenemende elektriciteitsverbruik in ons land gedurende dit jaar belangrijke opdrachten voor stoomketels en stoomturbines met de daarbij behorende voorzieningen verwacht. 
(Bron: Nieuws van de RDM, juni 1969) 

Omschrijving: 
De komplete turbogenerator-installatie voor de zevende eenheid van de Amer centrale in Geertruidenberg werd door de RDM in 1972 opgeleverd. 
Eenheid 7 van de Amer centrale is in bedrijf vanaf 1972. Het is een gasgestookte eenheid met olie als tweede brandstof. De eenheid heeft een elektrisch vermogen van 414 MW en een warmtevermogen van 18 MW. De schoorsteen waarop zij is aangesloten, is 150 meter hoog. Als de eenheid vol in bedrijf is verbruikt zij 110.000 kubieke meter aardgas per uur. Dit is genoeg om een woning 44 jaar lang te verwarmen. De eenheid heeft voor het laatst gedraaid in 1997. 

Artikelen: 
– Miljoenenopdracht van de PNEM, Nieuws van de RDM, juni 1969, blz 3: PB-1969-06.pdf
– Harculo (5) officieel in bedrijf, Nieuws van de RDM, februari/maart 1973, blz 3: PB-1973-02-03.pdf.

Citaat: Later, o.a. in de jaren 90 werden er nog klusjes gedaan voor de Amer centrale door RDM Technology. (Zie foto onder van Anton van der Waarden – Pernis).

Bronnen:
– Artikelen hierboven. 
– Centraleinfo