Supertanker s.s. “Evgenia Chandris”, 1970, onderhoudsbeurt.

Foto boven: De supertanker s.s. “Evgenia Chandris” van 210.000 dwt bij de RDM, met daarnaast de “Carmania” in Dok 9.

Supertanker bij RDM.
Bij hoog water arriveerde op 24 april 1970 ’s morgens in alle vroegte het ca. 210.000 dwt. metende tankschip “Evgenia Chandris” bij de RDM. Het 329 meter lange en 44 meter brede tankschip – eigendom van de rederij Chandris Shipping Co. Ltd. te London – zorgde voor een primeur, want het was de eerste supertanker die bij ons bedrijf ligplaats koos. 
Tegelijkertijd vormde de komst een primeur voor Rotterdam, omdat nog nooit een schip van dergelijke afmetingen zo diep in het Rotterdamse havengebied was doorgedrongen. Ondanks de enorme afmetingen heeft de “Evgenia Chandris” onze reparatie-afdeling weinig echte moeilijkheden bezorgd. De komst van het schip was zorgvuldig voorbereid en het spreekwoord zegt nu eenmaal, dat goede voorbereidingen het halve werk zijn. 
Geassisteerd door acht sleepboten (vier RDM en vier Wilton-F.-slepers) koos het enorme schip zonder problemen ligplaats in de Heyse haven aan kraanbaan 13. Gedurende de periode van tien dagen, die de supertanker bij de RDM verbleef, onderging het schip een onderhoudsbeurt. Alles verliep volgens plan. 
Vermeldenswaard is nog, dat het schip op eigen kracht en zonder sleepboothulp de retourreis Hoek van Holland – Rotterdam maakte. Wel waren twee sleepboten in de onmiddellijke nabijheid om in geval van nood in te grijpen. Maar nogmaals, de operatie verliep vlekkeloos. Een reden temeer om te veronderstellen, dat er in de toekomst wel meer van deze grote schepen de weg naar de RDM zullen weten te vinden. 
(Bron: Nieuws van de RDM, augustus 1970) 

Omschrijving:
Deze 210.000 dwt tanker – met een lengte van 329 m en een breedte van 44 m – werd in 1969 gebouwd bij Odense Staalskibsvaerft A/S, Odense & Lindö, Denemarken voor Chandris Shipping Co. Ltd. 
Het schip kwam op 24 april 1970 in alle vroegte bij hoog water in de Heysehaven bij de RDM aan voor een reparatie, die ongeveer 10 dagen in beslag nam. Nadere gegevens over de schade en de reparatie van deze nog bijna nieuwe supertanker ontbreken. 

Citaten:

Artikelen:
– Supertanker bij RDM, bedrijfsblad Nieuws van de RDM, augustus 1970, blz. 8: PB-1970-08.pdf
– Supertanker bij de RDM, Schip en Werf: AR-1970B-S&W.pdf.

Bronnen:
Stadsarchief Rotterdam. 
– Archief Piet Holswilder – Maassluis.