Smeedstukken drukvat, ± 1970, Tihange-2 (B).
Foto boven: Het reactordrukvat van de in aanbouw zijnde Belgische kerncentrale Tihange-2.
Omschrijving:
Het reactordrukvat van Tihange-2 is een type PWR drukvat, PWR = Pressurized Water Reactor (druk water reactor). Het drukvat werd gebouwd door Cockerill Mechanical Industries (CMI) in Seraing, België. De RDM heeft de grote ringvormige smeedstukken geleverd, de assemblage van het drukvat werd uitgevoerd door CMI
Citaten:
– Memokennislink.nl:
… … Vlak over de grens met België staan twee kerncentrales met gebreken.
Het gaat om problemen met de reactorvaten in de kerncentrales van Doel (bij Antwerpen) en Tihange (bij Luik). In zowel Doel 3 als Tihange 2 (de cijfers zijn een aanduiding van een reactorvat) zijn bij een onderhoudscontrole bij toeval duizenden scheurtjes (anomalieën, ofwel afwijkingen) gevonden in de stalen reactorvaten.
Bij de inspectie werd gebruikt gemaakt van een nieuwe techniek met ultrageluid. Hiermee kunnen veel meer details in het materiaal worden onderscheiden dan met de eerder gebruikte techniek. In de tijd dat de reactorvaten werden geproduceerd, werd de controle op scheurtjes met echografie uitgevoerd.
Consequentie is dat delen van de kerncentrale na de controlebeurt uit veiligheidsoverwegingen niet weer zijn opgestart, omdat de barstjes kunnen ‘uitgroeien’ tot breuken. In dat geval zou het water uit het reactorvat lopen en de koeling stil komen te liggen en zou er zich een kernsmelting (meltdown) kunnen voordoen.
Beide Belgische kernreactoren hebben hetzelfde defect: in de twintig centimeter dikke stalen reactorwand zitten kleine scheurtjes met geplette belletjes van waterstofgas. Het metalen omhulsel waarin de scheurtjes zijn ontdekt, is geproduceerd door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM), die in 1983 failliet ging. Wereldwijd zijn enkele tientallen reactorvaten afkomstig van de RDM, waaronder ook het (enige) reactorvat in de kerncentrale van Borssele, in Zeeland. … …
– www.rijksoverheid.nl:
… … Geen gevolgen voor kerncentrale Borssele.
De problemen in de 2 Belgische kerncentrales zijn geen reden voor onmiddellijke maatregelen bij de kerncentrale Borssele. Dat zegt de Kernfysische Dienst (KFD), die toezicht houdt op de veiligheid van Nederlandse kerninstallaties. Het reactorvat in Borssele is gemaakt van ander staal, afkomstig van een andere leverancier. Afwijkingen, zoals in Doel, zouden volgens de KFD in Borssele direct door de bestaande meetapparatuur worden opgespoord. In april 2013 zal het reactorvat in Borssele worden gecontroleerd. In die maand gaat de centrale tijdelijk dicht voor regulier onderhoud. … …
– E-mail Bert Kroes, Brussel, België, 25-11-2012:
… … Over Doel-3 en Tihange-2, ontworpen door Framatome, moet verduidelijkt worden dat deze reactordrukvaten gebouwd werden door Cockerill Mechanical Industries in Seraing, België. De RDM heeft enkel de grote ringvormige smeedstukken geleverd, maar de assemblage van de twee vaten – waar op het ogenblik zoveel over te doen is – werd uitgevoerd door CMI. De pers gaat er nogal lichtzinnig mee om, maar voor mij zijn deze vaten niet zo maar te vergelijken met de andere “echte” RDM-vaten. … …
– Belgische reactor Tihange mag langer draaien, nu.nl, 28-11-2013:
… … Kernreactor Tihange 1 mag tien jaar langer in bedrijf blijven dan eerder was gepland. De Belgische Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met het voorstel om de reactor tot 2025 in bedrijf te houden. Dat is volgens de regering nodig om de energievoorziening niet in gevaar te brengen.
Tihange ligt zo’n 40 kilometer van Maastricht. Twee andere kernreactoren die dichtbij Nederland liggen, in Doel bij Antwerpen, moeten volgens de Kamer wel in 2015 dicht. De Senaat moet nog over de plannen stemmen.
De overige twee reactoren in Doel worden in 2025 stilgelegd. In dat jaar stopt ook de nucleaire bedrijvigheid in Tihange volledig en is de ‘kernuitstap’, zoals het stoppen met kernenergie in België wordt genoemd, een feit. … …
Artikelen:
– Flaw indications in the reactor pressure vessels of Doel-3 and Tihange-2, Frequently Asked Questions: MF-FANC-01.pdf.
Bronnen:
– Bert Kroes, Brussel, België.