Sleepboot “Geeste”, 1966, dokking.

Foto boven: Op 16 december 1966 werd het 16 meter lange sleepbootje “Geeste” voor controlewerkzaamheden gedokt.

Moeilijk kleintje ….
Een (voor ons) heel klein bootje heeft de Dok- en Havendienst van de RDM heel wat meer moeilijkheden bezorgd dan een schip van vele tienduizenden tonnen gewoonlijk bij het dokken oplevert. Het gebeurde op 16 december 1966, het ging om de sleepboot “Geeste”, die voor Duitse rekening bij Bodewes in Millingen was gebouwd en voor controle bij ons nog even moest worden gedokt. 
Nou ja, even … het had wel wat voeten in de aarde. De narigheid (voor ons) school in de Voigt Schneider voortstuwingsinstallatie die een paar meter onder het voorschip uitsteekt waardoor het scheepje zodra het naar boven kwam bijzonder instabiel op de stoppingen zou komen te staan. Daarom moesten extra stoppingen worden aangebracht en moest het schip tegen de zijkasten van het 12.000 tons dok worden geschoord. Voor dat schoren is een stel heipalen uit de stad gehaald, onhandelbare zware loeders. 
Er zijn heel wat zweetdruppels weggeveegd, voordat de “Geeste”, nietig bootje (30 m lang en 8,5 m breed) in dat grote dok, stevig op zijn stelten droog kwam.  
(Bron: Nieuws van de RDM, januari 1967) 

Omschrijving:
Op 16 december 1966 werd het 16 meter lange sleepbootje “Geeste” – die voor Duitse rekening bij Bodewes in Millingen was gebouwd – voor het uitvoeren van controlewerkzaamheden bij de RDM gedokt. 

Artikelen:
– Moeilijk kleintje, bedrijfsblad “Nieuws van de RDM”, januari 1967, blz. 8: PB-1967-01.pdf.

Bronnen:
Stadsarchief Rotterdam.