s.s. “Nereus”, 1928, verbouwing en brand.

Foto boven: De s.s. “Pommern”, het zusterschip van de s.s. “Pfalz” die later het Griekse vrachtschip s.s. “Nereus” werd.

Het Griekse stoomschip “Nereus” meette 6763 ton en behoorde toe aan de firma E.E. Hadjilias te Syra. Het schip was in 1913 als s.s. “Pfalz” te Bremen gebouwd. 

Omschrijving:
Op 1 juli 1928 lag bij de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij het Grieksche stoomschip “Nereus”, dat van vriesboot tot een gewoon vrachtschip werd verbouwd. In de ochtend, bij het doorbranden van ijzeren binten, vatte kurk vlam. Het vuur plantte zich snel voort, zodat in korte tijd het gehele ruim IV in brand stond. Er ontwikkelde zich een dikke rook, die zich door het laadhoofd een uitweg baande. 
Het drinkwaterbootje “Maas II” en de sleepboten “Dockyard I” en “Dockyard VI”, welke boten een pompleiding hebben, werden langszij van de “Nereus” gebracht en begonnen met blussen. Inmiddels was ook de fabrieksbrandweer gealarmeerd. Achtereenvolgens verschenen toen nog de boten “Havendienst II”, “Havendienst IV”, “Maaswerken” en “Dokwerken”, terwijl op de wal de handbrandspuit nr. 44 nog arriveerde. De brand nam toen snel in hevigheid af. Tengevolge van de enorme hitte in het inwendige van het schip, was de zijwand van de “Nereus” ter hoogte van ruim IV verbogen. Om 1 uur was men de brand geheel meester. 

Citaten:

Artikelen:
– Scheepsbrand te Rotterdam met 28 stralen gebluscht, Het Vaderland, 21 juli 1928: DY-01B&06A.pdf.

Bronnen:
– Artikelen hierboven. 
– Arie Aalbers, Alblasserdam. 
– Wikipedia