s.s. “Ling Nam”, 1922, verbouwing.

Foto boven: Het s.s. “Ling Nam” in dok, hier voor 1922 als s.s. “Feldmarschal”.

Het Chinese stoomschip “Ling Nam” werd in 1903 als s.s. “Feldmarschal” voor de Ost-Afrika-Linie door de Deutsche Werke Reiherstiegwerft in Hamburg gebouwd voor de Woermann Linie. Tijdens de 1e Wereldoorlog raakte het in handen van de Entente (bondgenootschap tegen Duitsland, e.a.), werd toen geheel uitgebroken en later als troepentransportschip gebruikt. 
In september 1922 werd het toen s.s. “Field Marshall” genaamde schip verkocht aan een Chinees consortium en ging ze voor een verbouwing naar de scheepswerf “Nieuwe Waterweg” in Schiedam. Na de verbouwing werd ze hernoemd in “Ling Nam” en ging vanaf december 1922 rondreizen maken vanuit Honolulu of elders. 
Het schip werd in september 1928 verkocht aan Ho Hong S.S. Co. en ging als s.s. “Hong Kheng” daar onder Britse vlag varen. 
Op 19 juli 1947 verging het schip bij Chilang Point in China, terwijl het met passagiers onderweg was van Rangoon naar Swatow. De Amerikaanse USS “Myles C. Fox” (DD-829) en USS “Hawkins” (DD-873) en de Britse HMS “Hart” brachten de 1800 passagiers en bemanningsleden in veiligheid. 

Omschrijving:
In 1922 werd het stoomschip in Schiedam omgebouwd tot het passagiersstoomschip “Ling Nam”. Geheel nieuwe dekken met 1e, 2e en 3e klasse passagiersafdelingen met bijbehorende inrichtingen werden aangebracht. Het schip werd ingericht met draadloze telegrafie en onderwaterkloksignaal, een dubbel stel reddingboten en aan de mast twee kraaiennesten, waarvan één zich zeer hoog in de mast bevond om de uitkijk zo groot mogelijk te maken. Deze installatie was in hoofdzaak bedoeld voor de verkenning van zich in de Sjanhai-rivier bevindende koraalriffen. 
De “Ling Nam”, eerst geklassificeerd bij Germanischer Lloyd, kreeg bij de verbouwing klasse Lloyds 100 A 1, een bruto tonnenmaat van 6496 register ton, een lengte van 430′-0″, een breedte van 50′-4″. 

Artikelen:
– Belangrijke ombouw a/d Scheepsbouw Mij. “Nieuwe Waterweg” te Schiedam, Het Schip: AR-1922B-HS.pdf

Bronnen:
– Artikelen hierboven.