s.s. “Kissavos”, tanker, 1962, aanvaring.Tanker.

Foto boven: 15-5-1962. De aanvaringschade aan de Griekse tanker s.s. “Kissavos”.

Het Griekse tankschip “Kissavos” (de vroegere “Andros Springs”) is op 26 april 1962 op de Noordzee zwaar beschadigd door aanvaring met de Liberiaanse tanker “Olympic Thunder”, waarbij op beide schepen brand uitbrak. 

Omschrijving:
De “Kissavos” kwam op 4 mei 1962 voor reparatie in RDM-dok 9. Met hulde aan de reparatiemensen van de RDM publiceerde het personeelsblad “De Wekker” op een van onderstaande foto’s van het ankerspil van de “Kissavos”. Tussen het groen van de versiering zijn op een velletje papier de volgende dichtregels te lezen: 
      Eén slag, ik was verwoest, 
      alleen nog maar oud roest. 
      Maar toen kwam J.G. Kramer, 
      met brander en een hamer. 
      En deed op eigen wijze(n), 
      mij weer als nieuw herrijzen.
 

Citaten:
– Bureau-Wijsmuller:
… … Op bijna 100 mijl ten Noord Noord Westen van IJmuiden moest in de nacht van 26 op 27 april 1962 de Liberiaanse tanker “Olympic Thunder” door de bemanning worden verlaten nadat als gevolg van een aanvaring met de Griekse “Kissavos” brand aan boord ontstond. Van de niet geladen “Olympic Thunder” waren verschillende ladingtanks onder het brugcomplex opengebarsten. Als eerste arriveerde de “Holland” van Rederij Doeksen gevolgd door de “Titan”. Daar de berging gezamenlijk door Rederij Doeksen en Wijsmuller zou worden uitgevoerd werd meteen begonnen met de brandbestrijding. Kort na elkaar arriveerden ook de “Doggersbank” van Rederij Doeksen en de “Simson”, “Nestor”, en de “Friesland” en de “Wotan” van Bugsier. In de avond van 27 april was het vuur bedwongen en kon de “Olympic Thunder” op sleeptouw worden genomen naar de Nieuwe Waterweg. In de ochtend van 28 april 1962 werd de tanker de Nieuwe Waterweg opgesleept, afgemeerd bij Tank Cleaning en later opgenomen in een van de dokken van Wilton Feijenoord. … …

Artikelen:
– Grote reparaties, personeelsblad “De Wekker”, mei 1962, blz. 6: PB-1962-05.pdf
– Foto, personeelsblad “De Wekker”, juli 1962, blz. 10: PB-1962-07.pdf
– Eén berging, twee verhalen, door Kees Dekker: AR-1962B-Holland.pdf.

Bronnen:
– Artikelen hierboven. 
Stadsarchief Rotterdam.