Reactorvat, 1969, Mühleberg (CH).

Foto boven: Het in 1969 door de RDM geleverde reactordrukvat voor de kerncentrale in Mühleberg, Zwitserland.

Het derde vat, bestemd voor Zwitserland.
Het derde vat, bestemd voor Zwitserland, zal bij Sulzer in het Zwitserse Winterthur in elkaar worden gelast, met uitzondering van de laatste rondnaad die in verband met transportmogelijkheden op de bouwplaats gelast wordt. Voor dit derde vat leveren wij de naadloos gesmede ringen (waarvan de eerste inmiddels gereed is gekomen), alsmede de bodems en de stompen. 
(Bron: Nieuws van de RDM, mei 1968) 

Omschrijving:
Het betreft hier een type BWR drukvat, BWR = Boiling Water Reactor (kokend water reactor), voor een kerncentrale in Zwitserland die in juli 1971 in bedrijf kwam. Het reactordrukvat werd door de RDM in september 1969 opgeleverd. 

Citaten:
– E-mail Bert Kroes, Brussel, België, 24-11-2012: 
… … De centrale van Mühleberg is in 1972 opgestart, en ik denk dat het vat zo rond 1969 werd opgeleverd – het is een van de eerdere commerciële reactors in Europa. … …
– www.nieuwsblad.be, 29 augustus 2013: 
… … De reactorkuip van de reactor in het Zwitserse Mühleberg is intact er vertoont geen anomalieën zoals er zijn ontdekt in de kernreactor Doel 3. Dat blijkt na onderzoek door BKW, de uitbater van de centrale. 
Er werd beslist de reactorkuip te onderzoeken, omdat bij de bouw ervan ook een beroep werd gedaan op Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, dezelfde maatschappij die de reactorkuip in Doel 3 plaatste. ‘Uit een analyse van de ultrasone data blijkt dat het kuipvat intact is en dat er geen sprake is van productiefouten van het type zoals die vermoed worden in Doel 3’, luidt het in een persbericht van BKW. ‘De veiligheid van de centrale is gewaarborgd.’ Een woordvoerder van BKW benadrukte woensdagavond dat er ook belangrijke verschillen zijn tussen Mühleberg en Doel 3, zoals de muurdikte en het productietijdstip. Mühleberg is ook een veel kleinere centrale dan Doel 3. 
Doel 3 ligt sinds begin juni stil voor onderhoud. Daarbij werden problemen vastgesteld met het reactorvat, dat scheurtjes vertoont. Die scheurtjes worden momenteel geanalyseerd. De reactor ligt minstens tot eind november stil. 
Er zijn wereldwijd 22 reactorkuipen van het betrokken type geplaatst. … …

Artikelen:
– Vierde bouwopdracht voor reactorvat, Nieuws van de RDM, mei 1968, blz 3: PB-1968-05.pdf
– Kernenergie, Nieuws van de RDM, augustus 1970, blz 21-22: PB-1970-08.pdf.

Bronnen:
– Artikelen hierboven. 
– Bert Kroes, Brussel, België. 
–  Ensi.ch