Reactorbinnenwerk, 1961, JRC Ispra Italië.

Foto boven: Onderdelen van het binnenwerk van een drukvat voor de experimentele JRC-kernreactor in Italië.

De Foto boven en Foto 1 tonen het kernondersteuningsrek (links voor), de kernondersteuningsplaat (midden achter) en het geleidingsrek (rechts voor) gedurende de laatste bewerkingen van het binnenwerk van een drukvat voor de experimentele JRC-kernreactor in Ispra aan de Garigliano rivier tussen Rome en Napels in Italië. 
JRC = Joint Research Centre (of the European Commission). 
Het aandeel, dat de R.D.M. in de bouw van de reactor heeft, is de volgende. De splijtstofelementen worden in het reactorvat opgehangen aan een rooster, in dit geval een verstelbaar rooster, zodat de afstand tussen de elementen gemakkelijk te veranderen is. Dit bij de R.D.M. vervaardigde roosterverstelmechanisme is boven het reactorvat geplaatst in een aan deze tank bevestigde vierkante doos van 6,0 x 6,0 x 1,5 m. Er kunnen 221 staven splijtstof aan worden opgehangen, die bij een diameter van 12,5 cm een gewicht van 135 kg elk hebben. Dat komt, als alle ophangpunten worden gebruikt, neer op een totale belasting van het mechanisme van 30.000 kg. De onderlinge afstanden moeten regelbaar zijn tot op delen van millimeters. Het is duidelijk, dat het niet eenvoudig was een constructie te ontwerpen die een dergelijke precisie garandeerde bij een belasting van 30 ton. 

Omschrijving: 
Het project te Ispra was voor Nederland wel van bijzonder grote betekenis, omdat het hier ging om de eerste geheel in ons land ontworpen en vervaardigde reactor. De bouw van het rooster-verstelmechanisme was bijzonder snel geschied. In december 1961 kreeg de R.D.M. het contract; nadat de tekeningen waren aangepast en uitgewerkt, kon reeds in het voorjaar van 1962 met de fabricage worden begonnen en 15 maanden later was het werkstuk gereed. Het is de bedoeling, dat de ECO-reactor in maart 1963 kritisch (zelfonderhoudend) wordt. 
Inmiddels (oktober 1962) zijn de laatste onderdelen van het binnenwerk voor het drukvat van de experimentele JRC-kernreactor naar Italië verzonden. De opdracht voor het binnenwerk werd in het najaar van 1960 verleend aan de N.V. Neratoom en door de R.D.M. – één van de deelnemers aan Neratoom – uitgevoerd. De gehele constructie is 3750 mm hoog, de diameter is ongeveer 3500 mm en het totale gewicht bedraagt circa 13.500 kg. Zoals in Foto 2 in scheve projectie is aangegeven, wordt het binnenwerk in het reactordrukvat geplaatst op een aantal zware, aan dit vat gelaste nokken, waarbij een viertal klampen en vier stelpennen voor de juiste positie zorg dragen. 

Artikelen: 
– Wij bouwen niet alleen schepen …, De Wekker, oktober 1962, blz. 4-5: PB-1962-10.pdf
– RDM maakte “speelwerkje” voor reactor te Ispra, Nieuws van de RDM, december 1963, blz. 8-10: PB-1963-12.pdf.