“Orion”, booreiland, 1978, reisklaar maken.

Foto boven: 5-1-1978. Het booreiland “Orion” werd bij de RDM klaar gemaakt voor transport naar Brazilië.

Zelfheffend booreiland “Orion” kreeg zeewaardige behandeling. 
De afdeling Reparatie verkreeg onlangs de opdracht voor het gereed maken voor transport over zee van het zelfheffende booreiland “Orion”. Het booreiland is eigendom van The Offshore Company, Houston, U.S.A. De “Orion”, die boringen heeft verricht op de Noordzee, heeft thans een nieuw contract voor minstens drie jaar in Brazilië. Het eiland is geschikt voor diep water, waartoe het uitgerust is met vier poten van circa 118 meter lang. De opdracht bestaat onder meer uit het inkorten van de vier poten. Dit is noodzakelijk aangezien bij het niet inkorten problemen met de stabiliteit zouden kunnen ontstaan gedurende het transport over de Oceaan. 
Half december 1977 arriveerde de “Orion” aan de werf. In de Heyse haven werd het eiland omhoog gebracht. Elke poot werd vervolgens 33 meter ingekort, verdeeld over 3 secties van 11 meter per poot. Deze secties hadden elk een gewicht van ongeveer 60 ton. Zij werden afzonderlijk afgevoerd en aan de wal opgeslagen, waar de afgebrande uiteinden opnieuw bewerkt werden om in Brazilië gelast te kunnen worden. De pijpen van de secties hebben een diameter van één meter en een wanddikte van vier centimeter. 
Boortoren 
In verband met het transport is ook de boortoren tot het eerste platform, het zogenaamde handling platform, ingekort. In de tweede helft van januari is de “Orion” op een zeewaardige ponton geplaatst en gezeevast. Op hetzelfde ponton en aan boord van het booreiland werden de pootsecties geplaatst. Deze zullen op de plaats van bestemming weer worden aangebracht. 
Tegelijkertijd is een aantal kleinere reparaties uitgevoerd. Gedurende de werkzaamheden van het inkorten heeft een reparatieploeg veertien dagen lang continu gewerkt in een shift van twaalf uur op, twaalf uur af. Men sliep ook aan boord in daartoe geplaatste portacabins. 
Vaak moest men onder zeer moeilijke omstandigheden werken. Op grote hoogte, in slecht weer en af en toe in zware storm. Onze mannen hebben zich ondanks alles uitstekend van hun taak gekweten. 
Begin februari liep de “Orion” bij St. Peter Port voor het Engelse Kanaaleiland Guernsey op de klippen. Half februari mislukte de eerste poging om het los te krijgen. 
(Bron: Nieuws van de RDM, nov/ dec 1977) 

Omschrijving: 
Half december 1977 arriveerde de “Orion” aan de werf om reisklaar gemaakt te worden voor transport naar Brazilië, waarbij de poten elk 33 meter werden ingekort. Deze laatste gingen in stukken van 11 meter mee op transport. In de tweede helft van januari werd de “Orion” op een zeewaardig ponton geplaatst en gezeevast, waarna ze vertrok. 
Begin februari 1978 liep het ponton, met de “Orion” er op, bij St. Peter Port voor het Engelse Kanaaleiland Guernsey op de klippen. Half februari mislukte een eerste poging om het ponton los te krijgen. 

Artikelen: 
– Zelfheffend booreiland “Orion” kreeg zeewaardige behandeling, Nieuws van de RDM, jan/ feb 1978, blz 3-4: PB-1978-01-02.pdf.

Bronnen: 
– Artikelen hierboven.