Mini rotating head, 1979, Mobil Oil.

Foto boven: Bovenstaande boeikop is thans vervangen door een bij de RDM in recordtijd gebouwde versie; zie foto’s onder.

Scheepsnieuwbouw/ Offshore leverde sterk staaltje offshorewerk. 
In mei 1979 ontving de afdeling Scheepsnieuwbouw/ Offshore van Mobil de opdracht voor het vervaardigen van een zogenaamde mini rotating head. Dit is het bovenstuk van een laadkolom en dient om de door een productieplatform geleverde olie over te laden in tankers. 
Op zich niet zo’n bijzonder karwei (ofschoon men zich daarin ook weer niet moet vergissen) ware het niet dat het ding “gisteren” klaar diende te zijn. Daar draaien wij echter onze hand niet voor om, dus direct aan de slag. 
De boei kop is nog zo groot, dat een helikopter erop kan landen om mensen af te zetten. De grote laadconstructie kan 360 graden om zijn as draaien. Dit biedt de mogelijkheid om voor tankers een ten opzichte van wind, stroom en golfslag zo gunstig mogelijke positie in te nemen. 
In een werkelijk uitzonderlijke recordtijd stampte de afdeling Scheepsnieuwbouw/ Offshore dit stukje kwaliteitswerk uit de grond. Reeds eind juli kon de mini rotating head, geinstalleerd en getest, compleet naar zee worden getranporteerd. Daartoe werd het door de op dat moment voor vertrek gereed liggende “Narwhal” aan boord genomen. Deze diende de boeikop binnen 48 uur te verwisselen met de oude (zie foto), teneinde productieverlies door het platform te voorkomen. De boei is gelegen in het Beryl A field in de Noordzee, dicht tegen de Noorse concessie. De oude (verwisselde) boeikop is half augustus aan onze werf gearriveerd en zal mogelijk gereviseerd of gesloopt worden. 
(Bron: Nieuws van de RDM, augustus 1979) 

Omschrijving: 
In mei 1979 ontving de afdeling Scheepsnieuwbouw/ Offshore van Mobil Oil de opdracht voor het vervaardigen van een zogenaamde mini rotating head. Dit is het bovenstuk van een laadkolom en dient om de door een productieplatform geleverde olie over te laden in tankers. 

Artikelen: 
– Scheepsnieuwbouw/Offshore leverde sterk staaltje offshorewerk, Nieuws van de RDM, augustus 1979, blz 1: PB-1979-08.pdf.