“Maridi”, vrachtschip, 1977, bodemschade.

Foto boven: Het Soedanese vrachtschip “Maridi” kwam in november 1977 bij de NW voor een indrukwekkende bodemreparatie. 

“Maridi” met zware bodemschade in dok 6 bij NW. 
Het Soedanese vrachtschip “Maridi” (7771 dwt) arriveerde begin november 1977 bij de Nieuwe Waterweg voor het ondergaan van een indrukwekkende bodemreparatie. Het schip werd daartoe opgenomen in dok 6. De dokking vroeg evenwel speciale voorzieningen. Als gevolg van de grootte van het beschadigde oppervlak moesten extra sjorringen en steunen in het dok worden aangebracht. De schade strekte zich uit van tank nummer 1 (voorschip) tot achter de machinekamer in het achterschip. Het zwaarst beschadigde deel bevond zich ter hoogte van ruim 2 en 3. Hier waren de dubbele bodem en de tanktop geheel naar boven gedrukt. 
Voor het herstel van deze grote schade was circa 120 ton staal nodig. 
Noodreparatie 
De schade ontstond toen de “Maridi” in de Golf van Suez op een rif vastliep. Het duurde eerst nog zes dagen eer de sleper “Thames” van Smit Internationale haar vlot trok. Vervolgens onderging het schip in Port Said een nooddokking. Ruim 2 dat vol water stond werd met behulp van een stalen bak van ongeveer twintig meter tijdelijk waterdicht gemaakt. Op de tanktop van ruim 3 laste men stalen versterkingsbalken. In deze staat vertrok het schip op weg naar de Nieuwe Waterweg, waar de rederij vaste klant is. 
Van deze gelegenheid werd tevens gebruik gemaakt om een special survey uit te voeren en verschillende onderhoudswerkzaamheden en reparaties te verrichten, onder andere aan koelkamers, airconditioningsinstallatie, dekwerktuigen en machine-installatie. 
(Bron: Nieuws van de RDM, nov/ dec 1977) 

Omschrijving: 
Het Soedanese vrachtschip “Maridi” arriveerde begin november 1977 bij de Nieuwe Waterweg voor het ondergaan van een indrukwekkende bodemreparatie. Het schip werd daartoe opgenomen in dok 6. 
Tevens werd een special survey uitgevoerd en verschillende onderhoudswerkzaamheden en reparaties verricht aan de koelkamers, de airconditioningsinstallatie, de dekwerktuigen en de machine-installatie. 

Artikelen: 
– “Maridi” met zware bodemschade in dok 6 bij NW, Nieuws van de RDM, nov/ dec 1977, blz 4:  PB-1977-11-12.pdf.