“Leonidas D”, bulkcarrier, 1970, aanvaring.

Foto boven: 12-5-1970. De schade aan de bulkcarrier “Leonidas D.”, na een aanvaring met het vrachtschip “Cap San Nicolas”.

“Leonidas D.”.
Onze afdeling Reparatie haalt de laatste tijd nogal flink uit, waarmee we willen zeggen, dat orders worden verkregen die in scheepsbouw- en reparatiekringen zonder meer de aandacht trekken. Na de “Carmania” en de “Evgenia Chandris” was het nu weer de bulkcarrier “Leonidas D.”. Dit 28.776 brt metende schip werd in mei 1970 uit de Botlek naar onze werf gesleept om hersteld te worden van een zware aanvaringsschade. In de nacht van 23 op 24 april kwam de “Leonidas D.” (niet te verwarren met de “Regina D.” die wij vorig jaar repareerden) in aanvaring met het motorschip “Cap San Nicolas” op ongeveer 12 mijl ten zuiden van de Engelse plaats Hastings. Ter hoogte van ruim 12 liep de “Leonidas D.” aan bakboordzijde een gapend gat op. De bulkcarrier – eigendom van de Global Chartering Brokerage Co. Inc. te New York – werd in snel tempo op onze werf hersteld. 
(Bron: Nieuws van de RDM, augustus 1970) 

Omschrijving:
De 28.776 brt metende bulkcarrier “Leonidas D.” voer in 1970 voor Global Chartering Brokerage Co. Inc. te New York. 
In de nacht van 23 op 24 april 1970 liep deze bulkcarrier zware averij op bij een aanvaring met het HSDG vrachtschip “Cap San Nicolas”. Deze scheepsbotsing, waarbij zich geen persoonlijke ongelukken voordeden, vond ten Zuiden van het Engelse Hastings plaats. 
De bulkcarrier “Leonidas D.”, die aan bakboordzijde ter hoogte van ruim 2 een groot gapend gat vertoonde, werd in april/mei 1970 bij de RDM gerepareerd. Hiervoor was 200 ton staal nodig. 

Citaten:
– www.shipspotting.com: 
… … The HSDG general cargo ship “Cap San Nicolas” in the port of Hamburg in summer 1970 with a big cut in the bow, which resulted from a collision with the Bulk Carrier “Leonidas D.” (52000 GRT). The “Cap San Nicolas” has arrived at Hamburg April 30st 1970 for repairs (zie Foto 1 hieronder). … …

Artikelen:
– “Leonidas D.”, bedrijfsblad Nieuws van de RDM, augustus 1970, blz. 8: PB-1970-08.pdf
– RDM boekt wederom grote reparatie-order, Schip en Werf: AR-1970C-S&W.pdf.

Bronnen: 
– Archief Piet Holswilder – Maassluis.