Krukassen, ± 1960, grotere vermogens.

Foto boven: Het vervaardigen van krukassen rond 1960 in de machinefabriek van de RDM.

De RDM voor de smeden groot respect verworven voor de wijze waarop zij krukassen persen, soms 8 of meer krukken in één stuk en wel zodanig dat, wanneer zo’n ruw geperste krukas op de draaibank komt, alle krukken precies op maat schoongedraaid kunnen worden. Ook het krimpen van de krukwangen om de krukpennen van zware krukassen is een specialisten karwei, waarbij het op honderdste van millimeters en precies op de juiste temperatuur aankomt. Als dan zo’n krukas met een groot aantal gekrompen krukwangen op de bank komt, is ze nog recht ook. 
Op vele foto’s is te zien dat, hoewel er veel krukken in de werkplaatsen lagen, het heus geen “krukken” waren die de goede naam, die de RDM genoot, hielpen hoog te houden. 

Omschrijving:
Bovenstaande foto betreft een specialiteit van de RDM, nl. de complete vervaardiging van krukassen, van kleine tot de grootste, in opdracht van zowel binnenlandse als buitenlandse opdrachtgevers. In het jaar 1952 ontving ze zelfs opdrachten voor de fabricage van 180 krukassen, groot en klein, bij elkaar. Zonder een erkende vakbekwaamheid van RDM-mensen in de smederij, in de machinefabriek, enz., zouden niet zoveel opdrachten verstrekt zijn.

Bronnen:
– Artikel hierboven. 
– Jaarverslag RDM, 1959.