“Kraanfundatie”, 1972, 800 tons draaikraan.

Foto boven: De kraanfundatie wordt onder handen genomen in de apparatenfabriek.

“Kranig tussendoortje”.
De kraanfundatie wordt onder handen genomen in de apparatenfabriek. Ondanks de vele werkzaamheden aan de Sea-Land containerschepen hebben RDM-ers in onze Scheepsbouwwerkplaats onlangs nog eens laten zien, waartoe zij tussen de bedrijven door in staat zijn. Op 2 maart 1972 ontvingen wij van de American Hoist & Derrick Co. te St. Paul (Minnesota) per telex opdracht voor de bouw van een enorme fundatie, bestemd voor een 800 tons draaikraan. Na de nodige voorbereidingen startten de RDM-ers in de werkplaats op 19 maart met het karwei en vier weken later kon de 110 ton wegende fundatie naar de apparatenfabriek worden getransporteerd om te worden gefreesd. De Scheepsbouwwerkplaats klaarde het karwei zo snel, dat men op het moment dat wij dit artikeltje schreven al een dag of tien wachtte op onderdelen voor de fundatie, die door de opdrachtgever zouden worden toegeleverd. Op de fundatie moeten namelijk nog een rails, een tandbaan en het centrale draaipunt van de kraan worden gemonteerd, alvorens het geheel op 4 juli a.s. zal worden opgeleverd. Op de derde mei verliet de zware fundatie de apparatenbouwwerkplaats. 
De fundatie, die een middellijn heeft van bijna 17 meter, is zoals reeds vermeld, bestemd voor een 800 tons kraan, die op een rijdend onderstel zal worden geplaatst. Met een last van 800 ton zal deze kraan een maximum hijs-hoogte van ca. 100 meter en een sprei van 24 meter hebben. 
Tevreden
Reeds nu heeft de opdrachtgever laten weten tevreden te zijn met de snelle en vakkundige wijze waarop de RDM deze opdracht uitvoert. Inmiddels is door dezelfde opdrachtgever een aanvraag ingediend voor de bouw van een identieke fundatie. Daarnaast is de American Hoist & Derrick Co. met een cliënt in onderhandeling over de verkoop van een 2000 tons kraan. Indien die onderhandelingen met sukses worden afgerond zal de RDM opdracht krijgen om al het staalwerk voor deze bijzonder zware kraan uit te voeren. 
(Bron: Nieuws van de RDM, juni 1972) 

Omschrijving:
Op 2 maart 1972 ontving de RDM van de American Hoist & Derrick Co. te St. Paul (Minnesota) opdracht voor de bouw van een enorme fundatie, bestemd voor een 800 tons draaikraan. 

Artikelen:
– “Kranig tussendoortje”, Nieuws van de RDM, juni 1972, blz 6-7: PB-1972-06.pdf

Bronnen:
– Artikelen hierboven.