Koopvaardijmonument “De Boeg”, 1957, nieuwbouw.

Foto boven: 3-4-1957. Bouwput bij de bouw van de Leuvekeersluis in de Leuvehaven. In het midden het Nationaal Monument voor de Koopvaardij “De Boeg”.

Op de Boompjeskade in Rotterdam, vlak bij de Erasmusbrug over de Maas, staat het Nationaal Koopvaardijmonument. Het gedenkteken is geplaatst ter nagedachtenis aan alle geallieerde zeelieden die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Omschrijving:
Het monument draagt de bijnaam “De Boeg” omdat het de boeg van een schip voor moet stellen, dat de golven doorklieft. Het is ontworpen door Frederico Carasso en het werd op 10 april 1957 onthuld door Prinses Margriet, het petekind van de Nederlandse koopvaardij. Het monument werd gemaakt door de werknemers van de plaatwerkerij van de RDM onder leiding van Piet Rietveld, meester-plaatwerker bij de RDM. Het was voor hen een niet-alledaags project! 
Het monument is 45 meter hoog en werd vervaardigd uit aluminium platen om een stalen buizenframe. In 1965 is er een beeld van vijf zeelieden aan het monument toegevoegd. 

Citaten:
– E-mail Rob van den Broek, ’s Hertogenbosch, 14-09-2010: 
… … “De Boeg” is in 1956 een niet-alledaags project geweest bij de RDM. De naam van de man die de leiding had bij het bouwen van het monument “De Boeg” was Piet Rietveld, de meester-plaatwerker van de RDM. 
Eén van zijn leerlingen was Gerrit van den Broek (25-3-1930), die in 1949 het ere-diploma van het “Ir. W. Maas Geesteranus Fonds” had behaald vanwege zijn hoogste landelijke Bemetel examencijfers in dat jaar. De bijbehorende penning (zie Foto 27 hieronder) werd hem uitgereikt door ir. K. van der Pols, directeur van de RDM. Helaas heeft er indertijd in het personeelsblad “De Wekker” geen enkel bericht over deze toen 19-jarige Nederlandse kampioen en zijn prestaties gestaan. … …
Gerrit” († 31 mei 2018) is bij deze vereeuwigd op de RDM-Archief website.

Artikelen:
– Het Koopvaardijmonument”, personeelsblad “De Wekker”, augustus 1956.
– Het Koopvaardijmonument”, personeelsblad “De Wekker”, september 1956.

Bronnen:
Stadsarchief Rotterdam.
– Rob van den Broek, ‘s-Hertogenbosch.