“De Doelen”, concertzaal, 1964, 6 plafondschalen.

Foto boven: 6 houten plafondschalen voor het Rotterdamse Concertgebouw met een ovale de rand en een bol oppervlak.

Door de Timmerwinkel van de RDM werd een aandeel geleverd in de afwerking van het nieuwe Rotterdamse concertgebouw “De Doelen”. Er werden een zestal grote houten plafondschalen van een bijzondere vorm gemaakt. 

Omschrijving:
De architect van de zaal had het voor een goede geluidsweergave noodzakelijk geacht, dat in de grote concertzaal een zestal houten plafondschalen werden opgehangen van een bijzondere vorm. Nu wilde het noodlot, dat de vorm van deze plafondschalen heel gemakkelijk uit een plaat metaal zou zijn te persen, maar moeilijk te maken was uit hout. Bekijk de foto boven maar: de rand van de schaal vormt een “ovaal” van 3,50 x 4,90 meter, terwijl het oppervlak van de schaal bol is. De timmermanswerkplaats is erin geslaagd deze vorm te realiseren door een houten mal te maken (die was natuurlijk naar alle kanten te verzagen en te verschaven) en daar overheen werden in vier lagen stroken triplex gelijmd. Het resultaat van dit werk was, dat men schalen verkreeg die precies aan de vereisten voldeden en die absoluut vormvast waren. 
(Bron: Nieuws van de RDM, november 1964) 

Artikelen:
– Timmerwinkel met de muziek mee, bedrijfsblad “Nieuws van de RDM”, november 1964, blz. 3: PB-1964-11.pdf.

Citaat:
De Jaarlijkse personeels middag/ avond georganiseerd door de personeelsvereniging van de RDM (WEK) werd gehouden in de Doelen.