Bouwnummer RDM-282, m.s. “Karimun”, 1953, vracht-passagiersschip.
Foto boven: Het vracht-passagiersschip m.s. “Karimun” (1953) van de Stoomvaart Maatschappij “Nederland”.
Scheepswerf: RDM.
Opdrachtgever: Stoomvaart Maatschappij “Nederland”, Amsterdam.
Tonnage: 10783 grt, 6524 nrt, 12840 dwt, 18900 twvp.
Hoofdafmetingen: Loa = 161,78 m, Lll = 152,40 m, B = 20,42, H = 12,57 m, d = 9,04 m.
Voortstuwing: Werkspoor-Sulzer 2-takt enkel werkende dieselmotor, 12 cilinders, 9500 apk, 134 omw/min, snelheid 16 kn.
Verdere gegevens:
De romp van het schip is geheel electrisch gelast en de bouw op de helling geschiedde volgens het sectiebouw principe.
Door de zes grote luiken in het opperdek kunnen de zes laadruimen beladen worden. Onder het opperdek bevinden zich nog twee, over de gehele lengte van het schip doorlopende, tussendekken. Onder het boventussendek zijn de laadruimen 2 en 5 speciaal ingericht als dieptanks voor het vervoer van eetbare oliën en van latex. In de boventussendeksruimte bevindt zich een geïsoleerde afdeling voor het vervoer van gekoelde lading.
Het schip is voorzien van 4 masten en 4 laadpalen, alle ongestaagd, waaraan 20 stalen laadbomen werden getuigd met een hefvermogen van 3 tot 5 ton, enkele tot 10 ton. Bovendien werden nog 3 zware bomen opgesteld, n.l. één met 30 ton, één met 50 ton en één met 65 ton hefvermogen. Al deze bomen worden bediend door 20 electrische lieren. Ankerspil, stuurmachine en kaapstanden worden eveneens electrisch gedreven.
De bemanning (totaal 62 koppen), die bijna allen over comfortabele één-persoons hutten beschikken, wordt ondergebracht in de midscheeps en de kampagne.
De 12 passagiers beschikken over 4 één-persoons en 4 twee-persoons hutten, alle voorzien van douchekamer met wastafel en W.C. Bovendien werd er een moderne en smaakvol ingerichtte eetzaal en een dito rooksalon ingebouwd; het maken van het ontwerp en de uitvoering ervan werd eveneens aan de RDM opgedragen.
De ventilatie- en de temperatuurregeling in de verblijven voor de bemanning, zowel als die voor de passagiers, geschiedt door een installatie voor volledige luchtverversing.
Ten behoeve van de navigatie werd het schip voorzien van een draadloze telegrafie- en telefonie-installatie, een radiopeiltoestel, een echolood, een gyro-compass met automatische stuurinrichting, een radar-installatie, enz.
Historie:
De bouwopdracht van de SMN werd eind 1950 door de RDM na moeizame onderhandelingen ontvangen. Het schip werd, in nauwe samenwerking van de SMN met de RDM, volgens een geheel nieuw ontwerp van de SMN gebouwd. Het resultaat was een zeer modern vrachtschip, dat de tekenkamers van de RDM indertijd handen vol werk gaf.
De kiel werd op 15 augustus 1951 gelegd en de tewaterlating vond op 15 mei 1952 plaats. De doop werd verricht door mevrouw G.A. Verschoor – Hogens Gréve, echtgenote van één der directeuren van de SMN. Trage levering van de benodigde materialen veroorzaakten een lange bouwtijd. De proeftocht vond op 16 en 17 juli 1953 plaats en de overdracht aan de SMN op 18 juli 1953. Deze overdracht stond oorspronkelijk op 26 maart 1953 gepland, maar onvoorziene omstandigheden veroorzaakten ruim 3½ maand uitstel.
Bij vertrek uit Nieuw Guinea in 1964, kwam m.s. “Karimun” in aanvaring met een tanker. De hierbij ontstane schade aan de kampanje van het vracht-passagiersschip (zie Foto 15 hieronder) werd in Hamburg hersteld.
Het schip werd in 1984 gesloopt.
Citaten:
– www.kombuispraat.com, HKL, 26-04-2010:
… … Ik ben mijn loopbaan begonnen op de “Karimun” in 1964, met een schitterende reis naar New Zealand via de Pacific eilanden en dat was dan ook een goed begin. Het was een groot en zwaar schip voor die tijd met een flinke bemanning en dat maakte het weer reuze gezellig. … …
– www.kombuispraat.com, P.J. Schellingerhout, 13-05-2010:
… … Ik heb op de kustreis, waarop de schade aan de “Karimun” (zie Foto 15 hieronder uit 1964) in Hamburg werd gerepareerd, ook aan boord gezeten. Er werd dag en nacht doorgewerkt om de “poop” te repareren en dat was een gigantische herrie. Dus – uit nood – toen maar heel veel nachten aan de wal doorgebracht. … …
– www.kombuispraat.com, Mister Joks, 15-05-2010:
… … SMN-nieuws, augustus 1956.
Van een van onze passagiers, de heer F.C. Haanebrink (Oud-Directeur Phs. van Ommeren), ontvingen wij deze foto’s (zie Foto 6 en 7 hieronder uit 1956) van ons m.s. “Karimun”, die een goed overzicht geven van de grote hoeveelheid deklading, die aan boord van deze K-schepen vervoerd kan worden. Het voorschip toont het beeld van een binnenvaarthaven, het achterschip dat van een boerderij. … …
– www.kombuispraat.com, B.S., 12-01-2012:
… … Ja, de “Karimun” was ook een prachtig schip, al was – met z’n 3 zware spieren – het laadgerei gebruiksklaar maken wel een zware klus. Maar na de gedane arbeid ging je lekker uitrusten in je één-persoons hut en aan de Indonesische kust ging je ’s avonds – als je nog rupiah’s had – de wal op naar de kampong. … …
– www.kombuispraat.com, persoonlijk SMN-leed van Pedro, 01-01-2013:
… … Helaas ging ik met de “Karimun” een China-reis maken en ik heb daarna nooit meer iets vernomen van die mooie Patricia. Jammer!!!!!! … …
Artikelen:
– Nieuwe opdracht, personeelsblad “De Wekker”, december 1950.
– Tewaterlating m.s. “Karimun”, personeelsblad “De Wekker”, november 1952.
– m.s. “Karimun”, personeelsblad “De Wekker”, augustus 1953, blz. 1-2: PB-1953-08.pdf.
– Tewaterlating enkelschroef motor-, vracht- en passagiersschip “Karimun” / Enkelschroef motor-, vracht- en passagiersschip “Karimun”, Schip en Werf.
– Foto’s F.C. Haanebrink / Iraanse, Britse en Nederlandse kinderen a/b “Karimun” / Over een relatiegeschenk en de Friese taal, SMN-nieuws.
Bronnen:
– Stadsarchief Rotterdam.
– Archief Piet Holswilder – Maassluis.
– Kombuispraat









































