Bouwnummer RDM-186, m.s. “Sunetta” (1), 1935, tanker.
Foto boven: 6-2-1935. De tanker m.s. “Sunetta” (1935) van Anglo-Saxon Petroleum Company te Londen.
Scheepswerf: RDM.
Opdrachtgever: Anglo-Saxon Petroleum Company, Londen / N.V. Petroleum Maatschappij “La Corona”, Den Haag.
Tonnage: 7987 brt, 4764 nrt, 12248 dwt, 16800 twvp.
Hoofdafmetingen: Loa = 147,22 m, B = 18,09 m, H = 10,29 m, d = 8,36 m.
Voortstuwing: Werkspoor diesel, 8 cilinders, 3500 apk, snelheid 12 kn.
Verdere gegevens: Roepletters: PHUW.
Historie:
In februari 1935 in dienst gesteld.
Van 1935 tot 1955 als m.s. “Sunetta” gevaren voor N.V. Petroleum Maatschappij “La Corona”, Den Haag.
In 1947 liep het schip, binnen de pieren van Hoek van Holland, op een mijn. Het schip was midscheeps ingescheurd en had een knik opgelopen, waardoor voor- en achterschip dieper in het water lagen. Het werd daarna weer bij de RDM gerepareerd.
Van 1955 tot 1962 als m.s. “Sunetta” naar Shell Tankers N.V., Rotterdam.
Op 25-01-1962 aanvang sloop te Rotterdam.
Citaten:
– “Rotterdamsche Droogdok Maatschappij” door Evert van der Schee, blz. 59/60:
… … De werf kwam steeds meer op orde. Zelfs zo, dat weer aan uitbreiding gedacht kon worden. Eind ’47 diende zich een bijzondere reparatieklus aan. Het motorschip “Sunetta” was op een mijn gelopen. Het schip was midscheeps ingescheurd en had een knik opgelopen waardoor voor- en achterschip dieper in het water lagen. Hou repareer je nou zoiets? Knappe koppen hebben daar het volgende op gevonden. Voor en achter in het dok werden speciale kielblokken opgesteld. Het schip werd daar zeer nauwkeurig boven gemanoeuvreerd en in dok opgesteld. Midscheeps werd het schip volgepompt met water. Door dit gewicht zakte het schip ook daar op de kielblokken. De reparatie kon beginnen. Vast staat dat deze aanpak maanden werk heeft bespaard. … …
– www.kombuispraat.com, Ferry van Eeuwen:
… … Ja, ik voer op de “Sunetta”, die voor de sloop bestemd was en de grote reis niet meer op mocht. Varen van Pernis, via het Kielerkanaal, naar een heel aantal Zweedse havens om daar “pakketjes” te droppen. Zo ook Shell olie bij de Esso afleveren. Als het er op aan komt, bijten die twee elkaar niet. Ik begon er op laatst aardig Zweeds te spreken. … …
… … O, ja we hadden stoomverwarming in de hutten en die lekten bijna allemaal. In de winter in de Oostzee hingen de klompen ijs aan de binnenkant van de patrijspoort, waaronder ik m’n kooi had. Als ik mijn hand uitstak kon ik die klomp zo pakken. … …
… … De “Sunetta” bracht bij verkoop meer op dan hij indertijd had gekost. Niet alleen dankzij de inflatie, maar schijnbaar ook omdat de machinekamer vol zat met koperen leidingen. … …
– www.kombuispraat.com, 30-09-2014, Ferry van Eeuwen:
… … Heb ik het zonder het te weten zowaar op een echte Triple Twelve gevaren. Wij maakten met de “Sunetta” alleen kustreizen tussen Pernis en meestal Zweedse havens. Het schip was afgekeurd voor oceaanreizen. Op 26 januari 1962 werden we naar de Vulkaanhaven op de boeien gedirigeerd, wat natuurlijk raar was. Maar het werd al gauw duidelijk dat dit einde rit betekende.
We werden overvallen door een horde kantoorvolk van Shell Tankers. Twee gingen direct naar voren om de scheepsbel te demonteren, anderen maakte zich meester van de vitrine in de messroom met het “Sunetta” schelpje en het staatsieportret van de koningin. De messroom was overigens merkwaardigerwijs in de midscheeps gesitueerd zodat de WTK’s nu eens voor verandering over de kippenloop naar voren moesten lopen om de hap te verwerven. Daar werd heel wat over afgeouwehoerd tijdens de reis, eindelijk gerechtigheid en zo.
Boven op de brug werden kijkers, sextanten, de tijdmeter, de kwikbarometer en allerlei boekwerken en logboeken gearresteerd. Ook die ouwe zijn hut werd overhoop gehaald. Tegelijk met de Shell-ploeg kwam Radio Holland aan boord en begonnen op voortvarende wijze het radiostation te slopen. Tja, daar sta je dan … ….
De eigenlijke sloop vond plaats in Hendrik Ido Ambacht. De schrootwaarde was schijnbaar een stuk hoger dan wat het schip nieuw kostte vanwege alle zware koperen leidingen in en buiten de machinekamer. … …
Artikelen:
– De Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, Rotterdam/ Proeftocht, Het Schip.
– Tewaterlating van het motortankschip “Sunetta”/ Motortankschip “Sunetta”, Schip en Werf.
Bronnen:
– Archief Piet Holswilder – Maassluis.
– “Rotterdamsche Droogdok Maatschappij” door Evert van der Schee, 1998, ISBN: 90 732 3516 2.
– Cnooks Sunetta.
– Kombuispraat



























