“Blue Whale”, kraanschip, 1975, 2000 tons kraan.

Foto boven: 24-1-1975. Het plaatsen van de kraanarm aan boord van het kraanschip “Blue Whale”.

Werfactiviteiten in beeld.
Vrijdag 24 januari 1975 werd met behulp van twee zware bokken de arm geplaatst voor een 2.000 tons dekkraan. Deze kraan wordt geconstrueerd en gemonteerd door de afdeling nieuwbouw op het dek van de “Blue Whale”, een door Boele in Bolnes tot kraanschip-pijpenlegger omgebouwde tanker. 
(Bron: Nieuws van de RDM, februari 1975) 

Nieuwe kraanarm voor “Blue Whale” in recordtijd gebouwd.
Vrijdag 11 juni 1976 is het kraanschip “Blue Whale” van de Netherlands Offshore Company voorzien van een nieuwe kraanarm. Met behulp van twee grote bokken werd het gevaarte geplaatst. Een week eerder was de arm in losse delen uit Amerika aangevoerd. 
Op de stelvloer werden de delen tot één geheel samengebouwd. Deze klus was binnen een week tijd geklaard. Dankzij de geweldige inzet van de afdeling Scheepsbouw Montage Nieuwbouw, die daartoe dag en nacht ook gedurende het weekend in touw was. Dit geldt eveneens voor de afdeling Reparatie Werktuigbouw. Deze afdeling verzorgde het monteren van de blokken, waarvan de zwaarste zeven ton per stuk wegen. Bovendien brachten zij de stoomleiding en smeerleidingen aan in de arm en koppelden de arm aan boord aan. 
De ingewijden weten, dat het samenbouwen en de montage van de arm aan boord in een recordtijd is uitgevoerd. De opdrachtgever is het daarmee volledig eens en heeft zijn tevredenheid hierover duidelijk aan de betrokken werknemers uitgesproken. 
Gedurende het verblijf van de “Blue Whale” aan de werf hebben betrokken afdelingen talrijke andere werkzaamheden aan de 2.000 tons kraan uitgevoerd, die van zeer ingrijpende aard waren. 
Na de reparatie, die een week eerder dan gepland voltooid was, is zij naar haar locatie op de Noordzee vertrokken. 
(Bron: Nieuws van de RDM, juli 1976) 

Omschrijving:
De RDM bouwde en plaatste een 2.000 tons dekkraan op het kraanschip “Blue Whale”, een door Boele in Bolnes tot pijpenleg- en kraanschip omgebouwde tanker. 
Tevens werden de ankerwinches gemoderniseerd. 

Artikelen:
– Werfactiviteiten in beeld, Nieuws van de RDM, februari 1975, blz. 22: PB-1975-02.pdf
– Nieuwe kraanarm voor “Blue Whale” in recordtijd gebouwd, Nieuws van de RDM, juli 1976, blz. 5-6: PB-1976-07.pdf.

Bronnen:
– Artikelen hierboven.