Ambulance, 1970, ziekenvervoer.

Foto boven: De nieuwe ambulance uit 1970 van de RDM.

Nieuwe ambulance in gebruik.
Sinds 21 september 1970 beschikt ons bedrijf over een gloednieuwe ambulance, ter vervanging van de Mercedes ziekenwagen die vele jaren dienst heeft gedaan. De nieuwe aanwinst is een normale Volkswagen-bestel met zijruiten, welke door een bedrijf in Leeuwarden tot ambulance is verbouwd. 
Vergeleken met de vroegere ziekenauto, heeft de tegenwoordige ziekenwagen diverse pluspunten. De belangrijkste daarvan is wel de ruimte. In tegenstelling tot de Mercedes biedt de VW-bestel plaats aan twee brancards, terwijl daarnaast nog voldoende plaats is overgebleven om alle materialen die een bedrijfsambulance aan boord dient te hebben, overzichtelijk op te bergen. Tot de uitrusting van de VW-bus behoort ook een opvouwbare rolstoel. Iemand met een verwonding aan voeten of benen kan met stoel en al via de grote schuifdeur opzij van de wagen naar binnen en naar buiten worden gedragen. Veel aandacht is besteed aan de vering van de ambulance. De wagen heeft achter speciale schokbrekers gekregen, terwijl beide brancards bovendien nog eens extra op rubbers worden geveerd. Bij de inrichting van de wagen hebben de Algemene Dienst en de Geneeskundige Dienst van ons bedrijf nauw samengewerkt. Het resultaat is, dat ons bedrijf thans over een uitstekend uitgeruste ambulance beschikt, die aan alle eisen van deze tijd voldoet. 
(Bron: Nieuws van de RDM, oktober 1970) 

Omschrijving:
Sinds 21 september 1970 beschikt de RDM over een gloednieuwe ambulance, ter vervanging van de Mercedes ziekenwagen die vele jaren dienst heeft gedaan. De nieuwe aanwinst is een normale Volkswagen-bestel met zijruiten, welke door een bedrijf in Leeuwarden tot ambulance is verbouwd. 

Artikelen:
– Nieuwe ambulance in gebruik, Nieuws van de RDM, oktober 1970, blz 7: PB-1970-10.pdf

Bronnen:
– Adriaan Kriek