“Agamemnon”, bulkcarrier, 1978, reparatie druppelsteven.

Foto boven: Het herstel van de beschadigde druppelsteven van de Griekse bulkcarrier “Agamemnon”.

Druppelsteven “Agamemnon” zeer snel hersteld. 
De Griekse bulkcarrier “Agamemnon” (65.800 dwt) onderging onlangs bij de RDM een flinke reparatie aan de zwaar beschadigde bulbsteven. Het schip werd daartoe op 7 augustus 1978 droog gezet in dok 9. Het duurde evenwel tot 12 augustus eer een aanvang kon worden gemaakt met het herstel. Reden hiervoor was de grote hoeveelheid lekwater, dat via onder andere de beschadigde bulb uit het schip liep. Er waren van de bulbsteven geen tekeningen voorhanden. Gelukkig was de stuurboord zijde van de bulb niet beschadigd, zodat men hiervan een mal kon maken. De mal werd in figuurlijke zin gesproken omgeslagen en men had de bulb vorm van de bakboord zijde. Nu kon men met behulp daarvan een persmal maken. Dit is een mal waar de plaatdikte van de bulb in mindering is gebracht op de buitenmal. Misschien lijkt het een omslachtige manier van werken, doch een andere mogelijkheid was er niet. 
Inmiddels was het verkreukelde staal verwijderd, want ook het binnenwerk van de steven moest aan bakboordzijde grotendeels worden vernieuwd. 
Moeilijk 
De opbouw van de bulb vond plaats in kleine stukken. Eerst het binnenwerk, daarna de beplating. De buitenkant is opgebouwd uit een tiental bolgewalste stukken plaat, zoals zichtbaar op de hierbij afgebeelde foto. Voor het herstel van de halve bakboord bulb was circa 10 ton staal nodig. Een moeilijk, maar echt ouderwets stukje scheepsbouw. Tevens zijn 13 webs – in totaal 20 ton staal – van de bakboord hoppertank van dubbele bodemtank twee geheel vernieuwd. Dit betekende dat men eerst zo’n 13 ton staal van de hoppertank ter plekke af moest nemen en later opnieuw aanbrengen. 
Op vrijdag 1 september kon een herstelde “Agamemnon” van onze werf vertrekken. Ondanks de moeilijkheidsgraad is de reparatie in een zeer snelle tijd verricht en volledig uitgevoerd door werknemers van de Nieuwe Waterweg. 
(Bron: Nieuws van de RDM, aug/sept 1978) 

Omschrijving: 
De Griekse bulkcarrier “Agamemnon” onderging in augustus 1978 bij de RDM in dok 9 een flinke reparatie aan de zwaar beschadigde bulbsteven. 

Artikelen: 
– Druppelsteven “Agamemnon” zeer snel hersteld, Nieuws van de RDM, aug/sept 1978, blz 3-4: PB-1978-08-09.pdf.

Bronnen: 
– Artikelen hierboven.