“Aegean Sailor”, 1976, reparatie ladingspompen.

Foto boven: De Griekse tanker “Aegean Sailor”, die problemen had met de asafdichtingen van twee vertikale ladingpompen. 

Retourtje Rotterdam / Las Palmas. 
De afdeling Reparatie kreeg onlangs de opdracht voor het uitvoeren van een reisreparatie aan boord van de Griekse tanker “Aegean Sailor”. Het schip lag echter in Hamburg. Daarom werd een team van drie buitenbankwerkers en een buitenbankwerkers-werkmeester uitgezonden om deze klus te klaren. Onderstaand drukken wij het door hen zelf opgestelde verslag over deze reis af. 
Donderdagmorgen vertrokken wij met een busje van de werf naar Schiphol. Vandaar vlogen we met een vliegtuig van de Lufthansa naar Hamburg, op weg naar de scheepswerf van Blohm & Voss. Daar lag de Griekse stoomtanker “Aegean Sailor” – 255.000 brt – waarop we lekkage aan de mechanische asafdichtingen van twee vertikale ladingpompen moesten gaan verhelpen tijdens de vaart van Hamburg naar Las Palmas. Dit in verband met het feit, dat de pompkamer verzegeld was en men te laat met het schoonmaken en ventileren van de pompkamer was begonnen. 
Vrijdagmiddag lieten ze het gegraven dok vollopen, waarna de dubbele deur van het dok werd leeggepompt en met twee sleepboten naar een andere plaats gevaren, zodat wij het dok konden uitvaren. Zo begon onze reis naar Las Palmas. 
Op de Elbe was aan bakboordzijde niet zoveel te zien. Aan stuurboordzijde was het een mooi gezicht. Leuke strandjes, veel groen en huizen die tegen de “bergen” waren gebouwd. 
Voorspoedig 
Na een voorspoedige reis van zeven dagen met mooi weer, kwamen we bij Las Palmas aan. 
Tijdens deze reis hadden we ons werk in de pompkamer gedaan. De klus zelf viel wel mee, maar de 112 treden naar beneden en weer naar boven waren een behoorlijk karwei. Toen we het eiland zagen was het trappenlopen echter snel vergeten. 
Een helicopter haalde ons van boord. Dat was wel even een vreemd gezicht. De bootsman en pompman ieder achter een waterkanon en de lste stuurman met zwemvest aan en helm op, die de piloot hielp om de helicopter op het dek te zetten. 
Binnen een halve minuut zaten wij erin en hingen alweer in de lucht, nagezwaaid door de bemanning. Na te zijn geland en onze koffers naar het hotel te hebben gebracht, gingen we de stad in. 
Rondom de haven doet het wat rommelig aan. Met het verkeer neemt men het niet zo nauw. Links en rechts neemt maar voorrang al naar gelang dat zo uitkomt. 
Aan de ene kant van de boulevard staan hotels en aan de andere zijde ligt het strand. Dat ziet er vrij donker uit, maar het water is helder. 
Prachtig 
Het geheel was een prachtig gezicht. Helaas hadden we geen tijd om te zwemmen, hoe aanlokkelijk ook vanwege het fraaie weer. Op de terrasjes is het gezellig zitten. Ook daar kun je genieten van een heerlijk glas Heineken. 
De bergen zijn we ook nog opgeweest, tot een hoogte van 2000 meter. Het was de moeite waard om vanaf de bergen op de stad te kijken. De huizen zijn trapsgewijs tegen de bergen aangebouwd. Veel palmbomen hebben we niet gezien, want de bergen zijn daar vrij kaal, ook wat andere beplanting betreft. 
Zaterdagmorgen zaten we om vijf uur weer op het vliegveld, omdat om zeven uur ons vliegtuig zou vertrekken. 
Na vier en een half uur wachten, gingen we met een vliegtuig van de Iberia naar Madrid. 
Maar in verband met een staking moest er een tussenlanding gemaakt worden in Sevilla. Daarna mochten we wel landen in Madrid. Vanuit Madrid zijn we met een KLM vliegtuig toen naar Amsterdam gevlogen. Vandaar met een auto naar Rotterdam gereden, hetgeen het einde was van een retourtje Rotterdam – Las Palmas. 
(Bron: Nieuws van de RDM, oktober 1976) 

Omschrijving: 
De afdeling Reparatie kreeg opdracht om tijdens het varen een reparatie aan de twee ladingpompen van de Griekse tanker “Aegean Sailor” uit te voeren. Een team van drie buitenbankwerkers en een buitenbankwerkers-werkmeester ging naar Hamburg om daar aan boord te stappen. Tijdens een reisje van Hamburg naar Las Palmas werd dit klusje in de pompkamer geklaard. 

Artikelen: 
– Retourtje Rotterdam / Las Palmas, Nieuws van de RDM, oktober 1976, blz. 9-10: PB-1976-10.pdf.

Bronnen: 
– Artikelen hierboven.